Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υλικά για 80 κουλουράκια περίπου:
ΥΛΙΚΑ
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
½ νεροπότηρο ελαιόλαδο
½ νεροπότηρο σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

¾ νεροπότηρου χυμός πορτοκαλιού
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
¼ φλ. καφέ ρακί
¼ φλ. καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

Λίγο σουσάμι και ζάχαρη (μαύρη αν θέλετε) για τη διακόσμηση 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο, 
την ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ, τη ρακί,
 την κανέλλα και την αμμωνία.
 Ανακατεύουμε ελαφρά, 
χρησιμοποιώντας το γάντζο του ζυμώματος.
Μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού 
διαλύουμε την σόδα 
(αυτό το κάνουμε πάνω από τον κάδο του  μίξερ γιατί φουσκώνει πολύ και χύνεται) 
και το αδειάζουμε μέσα στον κάδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα να ενωθούν καλά τα υλικά 
και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι, 
συνεχίζοντας το ζύμωμα για 5 λεπτά περίπου, 
μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη ~ 
εννοείται πως, αν θέλουμε,  το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170ο 
και στρώνουμε με λαδόκολλα 3 λαμαρίνες του φούρνου.
Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε λίγο σουσάμι και λίγη ζάχαρη 
(ταιριάζει ωραιότατα και η μαύρη ζάχαρη),
 ανακατεύουμε και ραντίζουμε με 2-3 σταγόνες νερό.  
Αυτό το κάνουμε για να κολλάει εύκολα το σουσάμι και η ζάχαρη 
πάνω στα κουλουράκια. 
Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη 
και πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια.
Τα ακουμπάμε στο πιάτο με το σουσάμι και τη ζάχαρη 
(από τη μιά πλευρά μόνο)
και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν. Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου 
(ανάλογα με το μέγεθος), 
τα βγάζουμε από το φούρνο, τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως
 και τα φυλάμε σε ερμητικά κλειστό σκεύος.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

'Πλανήτης 2030

 Ετήσια 'Μαθητική Εβδομάδα Δράσης' της Action Aid, που φέτος έχει τίτλο 'Πλανήτης 2030': Η δράση απευθύνεται σε σχολεία όλων...